چهارشنبه ٠٤ مهر ١٣٩٧
اخبار > مقاله: علم موجب پیوند خوردن فرهنگ ها می شود!

مقاله: علم موجب پیوند خوردن فرهنگ ها می شود!

برای ساختن جهانی بهتر از طریق علم، محققان و دانشمندان تلاش هایشان را حول ایده و ابتکار جدیدی به نام «پل علم» متمرکز کرده اند. تا کنون، این ایده با استقبال بیش از 200 نفر از محققان برجسته سرتاسر جهان که 29 نفر انها دارنده جایزه نوبل می باشند همراه شده و مورد تایید و حمایت قرار گرفته است. اولین هدف این ایده، تقویت همکاریهای تحقیقاتی و علمی بین فرهنگ ها به منظور تسریع در اکتشافات علمی در حوزه علوم پایه و به کارگیری آنها برای توسعه و ارتقاء روند درمان بیماری هاست. هدف دوم، توسعه روابط انسانی بین فرهنگ های مختلف و متنوع در سراسر دنیاست که در پروژه فعلی تمرکز روی کشورهای غرب، شرق و جنوب شرق و آسیای مرکزی است.

در یک مقاله جدید که اخیراً توسط نشریه علمی معتبر Neuron منتشر شده است، 122 محقق از 82 مرکز پژوهشی در 22 کشور مختلف، بر تبادلات علمی موفقیت آمیز بین فرهنگ ها در "عصر طلایی" در قرون وسطی توسط ایرانیان و اعراب تاکید کرده اند. این مدل تاریخی که به پذیرش و تبادل نظرات مختلف توسط محققان آن عصر اشاره دارد، می تواند یک الگوی خوب و کاربردی برای تلاش های امروزی جهت ایجاد پل ارتباطی بین فرهنگ های مختلف در سایه تبادلات علمی در کشورهای شرقی، غربی، مرکزی و جنوبی آسیا باشد.

آدرس و لینک مقاله:

پروفسور مظاهیر حسن از دانشمندان مسلمان پژوهشگاه علوم اعصاب آچوکارو ایالت باسک در اسپانیا که پایه گذار و موسس این ایده "پل علم" و نویسنده مسئول مقاله فوق می باشد، معتقد است که «دانشمندان، به عنوان افرادی که در جستجوی علم می باشند، سفیران انسانیت هستند و آنها می توانند با پیوند زدن فرهنگ های مختلف و همکاری ها و مشارکت های علمی، به حذف و ریشه کنی بیماری ها در جوامع انسانی کمک کنند ».

در این مقاله، محققان همچنین به معرفی یک طرح دو مرحله ای برای اجرایی نمودن ایده «پل علم» ارایه کرده اند. در مرحله اول، این الگو به سازماندهی برگزاری کنفرانس ها و برنامه های مشترک علمی و مشارکت در هزینه های تحقیقاتی به منظور افزایش در همکاریهای علمی در علوم زیستی به ویژه تحقیقات مغزی با تمرکز بر درمان بیماری ها واختلالات مغزی، می پردازد. در مرحله دوم، به پایه گذاری و ساخت موسسه های دو قلو پرداخته می شود که از نظر زیرساخت ها و امکانات تحقیقاتی مکمل هم هستند. یکی از این موسسات در کشورهای غرب آسیا و دیگری در کشورهای خاورمیانه یا شرق و جنوب شرق آسیا قرار دارد و ساختار هر دو موسسه به گونه ای است که به تبادل ایده ها و ابتکارات علمی می پردازند.

پروفسور تورستن ویزل از دانشگاه نیویورک که برنده جایزه نوبل نیز می باشد، چنین معتقد است که «محققان از ملت ها و فرهنگ های مختلف در موسسات دوقلو، می توانند نقش مهمی در ارتباطات علمی و انسانی داشته باشند».

توماس لیسک، نویسنده نخست مقاله و دانشجوی پزشکی دانشگاه هایدلبرگ معتقد است «انگیزه اصلی ما، تقویت و تسریع پیشرفت های علمی، از طریق ایجاد روابط دوستانه و صمیمانه جدید و همکاری های مشترک با محققان در سرتاسر دنیاست».

یکی از بحث های اصلی در این مورد که چرا دانش می تواند در نزدیک کردن فرهنگ های مختلف توفیق بیشتری داشته باشد، این است که تحقیقات جدید بر پایه دلیل و منطق شکل می گیرند و تفکرات علمی با عواملی که مانع جریان آزاد ایده ها هستند (مانند نظریه های بنیادگرایانه، ناسیونالیسم افراطی و سانسوریسم) مقابله می کنند. پیشرفت علم و فناوری و اختراعات علمی جدید در هر جامعه ای ، آثار سودمند فراوانی از جمله افزایش و ارتقای رفاه و سلامت آحاد مردم آن جامعه دارد. در بازارهای جدید جهانی، کشورها به نیروهای خلاق و ایده پرداز قوی در زمینه های علمی نیاز دارند تا بتوانند همسو با نیازهای جدید و متنوع بازار، توان رقابتی خود را حفظ نموده و به رشد اقتصادی مطلوبی دست یابند. مشارکت با مردمی از سایر پیشینه های فرهنگی، می تواند منجر به تقویت این فرایند و بهبود جایگاه آنها در بازار شود.

مع الوصف، هدف تشکیل «پل علم»، ایجاد بستری برای ارتباط مداوم محققان و زمینه ای برای گفتگو و همکاری درباره روش و نتایج تحقیقات علمی است و بدین ترتیب مردم می توانند به دستاوردهای جدید و به روز محققان در سایر کشورها نیز دست یابند و توسعه و تبادل فرهنگی نیز از طریق چنین توافقاتی با سرعت و جدیت بیشتری صورت می گیرد.

دکتر علی رشیدی پور از دانشگاه علوم پزشکی سمنان معتقد است: " ابتکار «پل علم» می تواند پنجره و مسیر جدیدی برای همکاری ها و تبادلات علمی و پژوهشی محققان کشورها و فرهنگ های مختلف باز نماید و با بهره گیری و بکارگیری رویکردهای متعدد، این تبادلات می تواند به پیشرفت سریع علوم اعصاب و علوم زیستی در سرتاسر جهان و هارمونی فرهنگی کمک کند.»

برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد ایده و ابتکار «پل ارتباطی علم» لطفا از وبسایت «www.thesciencebridge.org» دیدن فرمایید یا به آدرس «info@thesciencebridge.org» ایمیل بزنید.

١٤:٤٥ - چهارشنبه ٢٩ آذر ١٣٩٦    /    عدد : ١٥٣٨٧    /    تعداد نمایش : ٣٤٩

بازدید این صفحه : 171915