پیام پژوهشی: شماره 1
تفاوت H_index با h_index ؟
پاسخ:
شاخص h-index (با حرف h کوچک)، متعلق به «نویسندگان» است که تعریفش را اینجا اشاره می کنیم:
شاخص h-index برای اندازهگیری کیفیت «محققان» مورد استفاده واقع می شود و بطور مثال وقتی گفته می شود یک محقق اچ-ایندکسش 9 هست، یعنی این شخص حداقل 9 مقاله دارد که هر کدام، حداقل 9 بار به آنها ارجاع شده (به دو کلمه «حداقل» دقت کنید). در حقیقت یک تعریفی است که در عین حال که «کمیت» (تعداد مقالات محقق) را اندازه می گیرد سعی می کند «کیفیت» یعنی تعداد ارجاعات به آن مقالات را هم اندازهگیری کند. مثلا شخص مذکور در این مثال، اگه بخواد h-indexش را به 10 برساند، ضمن اینکه باید یک مقاله بیشتر چاپ کند و بعد همین مقاله حداقل 10 بار بهش ارجاع بشود، هر کدام از مقالات قبلی هم باید یک عدد به تعداد ارجاعاتشون اضافه بشود که در نهایت این شخص دارای 10 مقاله خواهد بود که هر کدام حداقل 10 بار ارجاع شده است.
اما شاخص H-index (با حرف H بزرگ)، شاخصی است که صرفا توسط انتشارات Elsevier و از طریق سامانه SCIMago یا همان SJR عرضه شده است و هدفش محاسبه نسبتی مشابه، اما این بار برای «مجلات» می باشد.
تعریف:
تعداد مقالاتی که در آن مجله، به تعداد H بار سایت شدن. یعنی اگه مثلا H-index یه مجله 21 هست، این به آن معناست که حداقل 21 مقاله در آن مجله چاپ شدن که هر کدام حداقل 21 بار ارجاع شده است.
چنین تعریفی هم «بهرهوری علمی مجله» را اندازه می گیرد و هم «تأثیر علمی» آن را.
پی نوشت 1:
شاخص h-index هم توسط سامانه Google Scholar ارائه می شود هم توسط سرویس Scopus و هم توسط تامسون رویترز یا همان ISI از طریق سامانه Web of Science که به واسطۀ سختگیرانه بودن این چند سرویس (بترتیب گفته شده از آسانگیر به سختگیر)، معمولا مشاهده می شود که یک محقق فرضا h-index بالاتری در سامانه گوگل اسکالر دارد تا Web of Science یا حتی Scopus.